
Okupacja od kuchni
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.
Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?
Od jesieni 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.
Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Safety Information
For use under direct adult supervision, Need to use protective measures. Do not use in traffic, Not suitable for children under the specified age. For use under adult supervision, This toy does not offer protection, Includes a toy. Adult supervision recommended
It has the CE mark confirming compliance with the requirements of the European Union directive for this type of device.
CE Declaration of Conformity | Complies with EN-71 - Safety of toys
For children over 3 years of age
It has the CE mark confirming compliance with the requirements of the European Union directive - Compliant with the EN-71 standard - Safety of toys