By biegli byli biegli. Poradnik dla biegłych..cz.1

The Symbol : 9788380858916
The Availability Of : 3 opak
53.20
50.54 price with code : EDUKAMP
opak
Orders by phone: 501-031-535 Leave your phone
Shipping within : Right away
Shipping price :
The Lack Of
EAN :
9788380858916
Biegli sądowi stali się ważnym elementem wielu procesów cywilnych, jako źródło wiedzy niezbędnej sądowi w postępowaniu dowodowym. Mimo to na rynku wydawniczym nie było dotychczas publikacji dającej biegłym podstawy potrzebnej im wiedzy prawniczej oraz pokazującej biegłym i prawnikom praktyczną stronę opiniowania na potrzeby sądów orzekających.
Książka nie jest pracą naukową. Charakter jej oddaje podtytuł: Poradnik dla biegłych i prawników. Cel tej książki można ująć w stwierdzeniu: by biegli byli w opiniowaniu bardziej biegli oraz by prawnicy byli lepiej przygotowani i bardziej dociekliwi w weryfikowaniu opinii, gdy budzą one wątpliwości. Parafrazując prof. Jana Sehna: Nie ma dobrej teorii bez znajomości praktyki ani dobrej praktyki bez znajomości teorii. Autorzy książki przypominają, że biegli i prawnicy nie są w procesie sądowym przeciwnikami, gdyż każdy z nich ma inną, ważną do spełnienia rolę, swoją rolę.
Część 1 książki przedstawia organizację wymiaru sprawiedliwości, uczestników i zasady postępowania sądowego, rolę biegłych w tym postępowaniu oraz zasady sporządzania opinii przez biegłych.
Książka adresowana jest do: biegłych sądowych, prawników występujących w procesach, asesorów sądowych, asystentów sędziego i prokuratora. Skierowana jest również do studentów prawa, aplikantów w zawodach prawniczych, wreszcie do potencjalnych biegłych, dla których może stanowić rodzaj podręcznika. Książka ta będzie przydatna każdemu, kto zechce pogłębić swoją wiedzę na temat funkcjonowania biegłych w wymiarze sprawiedliwości.
Parameters :
Wydawnictwo:
Difin
Autor:
Artur Powszek, Władysław Powszek
Rok wydania:
2019
Oprawa:
broszurowa
Stron:
207
Format:
17,6x25 cm
There is currently no comments or ratings for this product.
Ask a question
The Signature Of The :
Email :
Ask a question :