![Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyr. T.3.2 Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyr. T.3.2](/images/edukamp2/2433000-2434000/Wytwarzanie-ciasta-oraz-ksztaltowanie-wyr-T-3-2_%5B2433327%5D_480.jpg)
W publikacji omówiono rodzaje pieczywa i wyrobów piekarsko-cukierniczych. Dokładnie przedstawiono receptury i na licznych przykładach wyjaśniono związane z nimi obliczenia. Dużo miejsca poświęcono procesom zachodzącym w trakcie powstawania ciast żytniego i pszennego. Zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy w trakcie kształtowania poszczególnych rodzajów pieczywa. Atutem podręcznika jest szata graficzna, która pokazuje poszczególne etapy ręcznego formowania wyborów. Naukę ułatwiają ćwiczenia do wykonania w szkolnej pracowni i liczne pytania sprawdzające. Ciekawostką jest słowniczek dawnych terminów piekarskich, których nadal używa się w tradycyjnych piekarniach rzemieślniczych.
Wydawnictwo:
WSiP
Autor:
Ewa Giemza
Rok wydania:
2016
Oprawa:
broszurowa
Stron:
152
Format:
17x24 cm
Manufacturer details
ATENEUM M. KOGUT, A. ZEGIEL SPÓŁKA KOMANDYTOWA
ul. Półłanki 12C
30-740 Kraków
Poland
730260740 CerCE|Zgodne z EN-71
[email protected]